Padel Tactiek

Voor hen die zich verder in het spel willen verdiepen hier wat tips. Padel en tactiek zijn erg met elkaar verbonden. Hard slaan heeft niet altijd het gewenste effect. Zo kan het juist de tegenstander in de kaart spelen. Tactiek bepaalt of jij en je partner winnen of verliezen. En omdat iedereen wil winnen; ontdek de beste tactieken.

 

Aanvallende Padel tactieken

Voor iedere situatie is er een andere Padel tactiek die je kan gebruiken. Vaak kan er onderscheid gemaakt worden tussen aanvallende en verdedigende tactieken. Iedereen wil graag het punt maken, dus laten we beginnen met aanvallende tactieken.

1. Naar het net De belangrijkste tactiek bij Padel is naar het net gaan. Hier worden de meeste punten gewonnen. Het team dat het gevecht om de net posities wint, wint vaak het hoogste percentage punten. Wat wel belangrijk is, is dat samen het veld goed afgeschermd wordt. Beweeg ten opzichte van elkaar en zorg dat je altijd mee beweegt. Wanneer je een volley krijgt zijn er eigenlijk twee opties: Ga voor een winner als je zeker weet dat de tegenstander de bal niet meer raakt of ga voor een bal richting de voeten van de tegenstander. De tweede optie is een erg lastige bal voor tegenstanders, waardoor ze veel gedwongen fouten zullen maken.

2. Serve & Volley Na het serveren is het een goede aanvallende tactiek om door te lopen naar het net. Hiermee vergroot je je scoringskans. Het is immers makkelijker om bij het net te scoren dan van achteruit. Daarnaast leg je de druk bij de tegenstanders. Let er wel op dat je samen met je partner beweegt als een blok. Beweeg mee met de bal mee om het veld zo goed mogelijk te beschermen.

3. Korte smash Krijg je een smash, dan kan het een goede optie zijn om een korte smash te slaan. Er zijn verschillende soorten smash, waarbij verschillende technieken naar voren komen. Een overzicht van alle slagen vind je hier. Zeker wanneer beide tegenstanders richting het net lopen. Dit is het teken dat ze een harde smash verwachten die via de muur terug komt. Een korte smash is een padel tactiek die tegenstanders verrast. Probeer de bal zo neer te leggen dat hij twee keer stuitert voor de achterwand. Zorg er wel voor dat de voorbereiding eruit ziet als een echte smash.

4. Harde smash De harde smash is een goede manier om punten te maken. Toch is het ook een risicovolle bal. Een harde smash zorgt er namelijk voor dat de bal ook hard terug stuiterd. Dit geeft de tegenstander de kans om van dicht bij het net het punt over te nemen en zo weg te leggen dat jullie er zelf niet meer bij kunnen. Daarom wordt de harde smash eigenlijk alleen gebruikt wanneer men dicht op het net staat. Op deze manier is het namelijk mogelijk om de bal met een flinke hoek naar beneden te slaan, waardoor de bal hoog op de muur stuitert en hoog over het veld van de tegenstanders terug komt. Een tegenstander kan er dan niet meer bij.

5. Stopvolley Een stopvolley is een goede manier om een punt te maken wanneer tegenstanders ver achter in het veld staan. Met een stopvolley is het zaak zo dicht mogelijk tegen het net te staan. Dit maakt het makkelijker om de bal zo kort mogelijk over het net te laten landen. Let vooral op dat je geen stopvolley probeert wanneer de tegenstander een slice bal slaat. De bal draait dan terug, waardoor hij als het ware dood valt op je racketblad.

6. The switch Dit is een belangrijke aanvallende Padel tactiek waarbij de speler aan het net diagonaal loopt om de bal van de tegenstander te onderscheppen. Hierbij is er een grote kans dat het punt gemaakt kan worden. Tegenstanders worden vaak verrast waardoor ze niet meer bij de bal kunnen. Voor de speler die achterin staat is het belangrijk dat hij of zij ook van kant wisselt. Vaak wordt deze tactiek dan ook voor het punt al doorgesproken. Je mede speler kan dan de bal nog opvangen wanneer de bal toch rechtdoor gespeeld wordt. Andersom kan dit ook als verdedigende tactiek, al is het dan meer uit nood geboren. Vaak wordt er gewisseld wanneer je partner er anders niet meer bij zou kunnen, zoals bijvoorbeeld bij een dropshot.

7. Fake switch Het is erg voorspelbaar om iedere keer te switchen, daarom is het van belang om de vorige tactiek af te wisselen met de fake switch. Dit is de Padel tactiek waarbij je net iets eerder een lopende beweging maakt, maar dan toch terug beweegt richting je oorspronkelijke positie. De tegenstander zal denken dat je diagonaal gaat lopen en slaat de bal rechtdoor, precies daar waar jij bent blijven staan. Het geeft vaak de mogelijkheid om een winnende bal te slaan.

Verdedigende Padel tactieken

1. Lob De lob wordt in Padel vaak gespeeld. Het is de ideale verdedigende slag om verschillende redenen. Om te beginnen wint het tijd, waardoor je weer goed in positie kunt komen te staan. Als bijkomend voordeel zorgt het ervoor dat de tegenstanders naar achter worden gedrongen, waardoor jij en je medespeler naar het net kunnen komen.

2. Laag door het midden Het spelen van een bal door het midden zorgt ervoor dat de tegenstanders minder scherpe hoeken kunnen maken. Daarnaast kan het voor verwarring zorgen wie van de twee tegenstanders de bal moet pakken. Vaak wanneer een tegenstander de bal aanvallend speelt komen zij dichter richting het net gelopen. Het is daarom wel van belang om de bal laag te houden. Hoe hoger de bal, hoe makkelijker het voor de tegenstanders wordt om een winner te slaan.

3. La Chiquita La Chiquita is een slag binnen het padel die heel erg lijkt op de bal laag door het midden. Het verschil is dat je bal erg laat zakken. De bal is dus wat korter en gaat richting de voeten van de tegenstanders. Deze Padel tactiek wordt vaak gebruikt om te counteren. Wanneer tegenstanders een lage bal krijgen kijken ze ook omlaag. Dit is het ideale moment om zo snel mogelijk richting het net te rennen. De bal van de tegenstanders zal altijd om hoog moeten aangezien de bal onder de net rand geslagen wordt.

 

Maar het belangrijkste bij Padel is teamwork.

Daarom is de samenwerking met jouw mede speler het allerbelangrijkste. Hierbij zijn twee dingen belangrijk, namelijk: communicatie en beweging ten opzichte van elkaar. Communicatie zorgt voor informatie. Zo kun je aangeven dat je gaat wisselen van kant of kun je bij jouw mede speler aangeven waar de twee tegenstanders zich bevinden. Ook kan duidelijke communicatie ervoor zorgen dat jullie niet beide voor een bal door het midden gaan. Beweging ten opzichte van elkaar behoorde ook tot een van de twee peilers van de samenwerking. Zo is het belangrijk om wanneer beide spelers aan het net staan, mee te bewegen met de bal, maar ook ten opzichte van elkaar. Is de bal meer richting de linkerhoek, dan gaat de linker speler verder naar links staan en schermt de rechter speler het veld meer af richting het midden. Wanneer dit niet goed uitgevoerd wordt ligt het veld te vaak open.

We hopen dat je er iets aan hebt.

 

Met vriendelijke groet,

De Padelcommissie.

Vragen?

logo

E-mail

[email protected]

Telefoon

+31 76 541 6344

T.P.V. Heksenwiel

Heksendans 2
4823 JX Breda

KVK-nummer

41106117